Hur Jante är du?

Mentimeter har möjliggjort inkluderande och transparenta möten i styrelserum och på konferenser världen över. Från USA och Storbritannien till Australien och São Paulo har åskådare blivit deltagare när presentatörer använt vår plattform för att hålla engagerande presentationer. Vissa av våra internationella användare menar att inkludering är typiskt för oss svenskar och det vill vi naturligtvis även gärna tro själva. Ibland har vi fått frågan ifall ‘platta organisationer’ och vår vilja att låta allas åsikt komma fram ligger rotat i Jantelagen - ett fenomen som verkar förvirra alla utanför Sveriges gränser och skapa diskussioner även här hemma.

Nyckeln till framgång?

Vissa svenskar påstår att faktumet att vi präglats av Jante är till vår fördel när det kommer till företagande, medan andra anser att vi måste lägga vår inre Jante åt sidan för att bli framgångsrika.

Under vår pågående rekrytering (till sälj-, marknadsförings- och produktteamen) på Mentimeter har vi fått höra än det ena, än det andra om Jante… Inte sällan handlar det om motsägelsefulla påståenden som “de enda svenskar som kan sälj är de som är fria från Jante”, “ingen gillar ett skrytprojekt, svensk design funkar för att vi är minimalister” och “Stockholms startup-scen har vuxit sig stark internationellt trots Jantelagen” liksom “vi har Jantelagen att tacka för att det går så bra för svenska startups utomlands”.

På Mentimeter har vi ingen stark åsikt om Jantelagens inverkan på vår framgång - vårt team består av medarbetare från fler än 13 länder - och inte heller något svar på vilka av påståendena ovan som stämmer. Däremot tänkte vi att det skulle vara intressant att ge dig chansen att testa din egen relation till Jantelagen!

Testet är anonymt men om du vill har du möjligheten att dela ditt resultat på dina sociala medier.

Testa din Jante

Tillsammans med universitetslektorn Maria Appelqvist från Malmö Universitet, författare till boken “Du och din Jante : reseguide till Janteland”, har vi utformat ett Jante-självtest. Testet består av flervalsfrågor om hur du reagerar på olika situationer och baserat på dina svar ger det dig en indikation på hur pass styrd du är av Jantelagen.

Oavsett resultat är en sak säker: Du ska inte tro att du är något...

Maria Appelqvist, Ph.D., är författaren av “Du och din Jante : reseguide till Janteland”. Utöver hennes roll som författare så är Appelqvist även doktor i sociologi, forskare, och föreläsare på Malmö Universitet. Hon arbetar också som affärscoach och hjälper ledare att nå sin fulla potential genom att avstå från sin inre “Jante”.